Bakfiets onderhoud

Over het algemeen hebben electrische bakfietsen hetzelfde onderhoud nodig als een normale fiets zoals remblokjes vernieuwen en de ketting smeren.  MAAR….Toch moeten we wijzen op extra punten en dat is het achterwiel en de remmen die wat extra onderhoud nodig hebben. Door de zwaardere belasting bv de krachten van de electromotor op de spaken in het achterwiel zullen de spaken het extra te verduren krijgen.

Komt regelmatig voor, feit:  spaakbreuk bij alle fietsen en alle merken. 

Advies:  Na de eerste 50-100km zeker de spaken controleren of die moeten worden nagespannen.  Daarna toch elke paar maanden een controlle doen door je zelf of de fietsenmaker.  Doe je dat niet kan een te losse spaak breken en is geen garantie.
Vraag onze technische dienst hoe je losse spaken kan controleren of spannen.
Kijk ook bv op Youtube waar verschillende video’s staan hoe een slag uit een spaakwiel tehalen en zelfs te vervangen maar is ook van toepassing als je een spaak moet na spannen.

De schijfremmen van de bakfiets 

Bij het nieuw afleveren van een bakfiets zullen de remschoentjes nog niet goed zijn gezet en merk je aan de remkracht.
Het kan zijn dat al na 1 rit de remmen moeten worden nagestelt en wellicht ook bij vervolgritten, de remblokjes moeten zich namelijk zetten ten opzichte van het remschijfje .
De Bakfiets zal dus na verloop van tijd en nastelling van de remmen beter gaan remmen.

Bij een auto zitten de remblokken altijd tegen de remschijf aan en als je het wiel draait hoor je dat eigenlijk bijna niet omdat de remschijf van dik metaal is.
Dit is bij fietsen met remschijven  iets anders, die zijn geperforeerd en dun hoor je bij de minste aanraking van het remblokje tegen de remschijf een slepend geluid welke niet aangenaam is om tehoren bij het rijden.   Dus word ze zo ingesteld dat de blokjes de schijf net niet raakt maar geeft wel een nadeel, bij het richten kan het zijn dat de remklauwen ( een zeer lastige klus) iets scheef worden gemonteerd en zal niet het komplete remvlak van het blokje optimaal kunnen worden benut.   Als het zich heeft gezet is het volledige remvlak beschikbaar endus een veel grotere remkracht.

Fashionbikes
Logo