..............Fietsen gratis verzenden boven de €75............. Bel ons voor meer info op +32 (0) 485468249...---------------------------- nl Nederlands

Weetjes over de bakfiets

3
Weetjes over de bakfiets

Alle weetjes over de bakfiets

Waar moet je zoal op letten als je een bakfiets wilt aanschaffen?

1. Hoe rijd dat nou zo’n bakfiets?

Een bakfiets is groot en is een behoorlijk groot fietsvoertuig,  maar fiets die zoals een doodgewone fiets?  Het zal zeker even wennen zijn, bv een driewiel bakfiets gaat niet zoals een fiets schuin door de bocht, het is dan een star ding en is behoorlijk aan gewicht en toch wat langer. Een 2 wiel bakfiets gaat als een normale fiets maar je moet even wennen aan de lengte.   Nu je hebt een goede zit en je kan je goed beet houden aan het stuur en als je eenmaal aan de gang bent hebben ze een prima rijgedrag. Ben je op snelheid gooi het stuur bij 25km/u de bakfiets niet ineens om want dan zal die zeker kunnen gaan kantelen, maak een bocht met een gepaste snelheid.

2.  Tweewieler of toch een driewieler?

We spraken in de vorige alinea eral over,  de tweewieler buigt mee in de bocht,  bij de driewieler oppassen bij het bochtenwerk.  Voor de ouders is een tweewieler prettig om mee te fietsen omdat deze smaller is en lichter fietst en minder zwaar is.  Heeft een driewieler voordelen ten opzichte van een driewiel ?  Ja zeker wel.  In een driewieler kun je zeker 4  kinderen in meenemen en bij een 2 wiel 1 tot 2 kinderen.  De 2 wieler moet je altijd op de standaard trekken en dat is wel even werken met bv 2 kinderen erin als je ze moet laten in of uitstappen.  De 3 wiel bakfiets kan je op de handrem zetten en zullen de kids makkelijk kunnen in en uitstappen zonder dat de bakfiets weg rijd.  Een driewieler is dus ook een aanrader als het je niet lukt om de standaard onder de tweewieler weg te klappen en neer te zetten. Want dat is het grote minpunt van een tweewieler.

3. Waarom is het zo zwaar om de 2 wielbakfiets op de standaard te zetten?

Ten eerste het gewicht van de bak met kinderen of boodschappen.  Je moet de 2 poten standaard over een bepaald punt heen trekken. Als je dat niet lukt en er één gaat testen vergeet dan de 2 wiel bakfiets.  Maar het is niet bij alle bakfietsen zo lastig .

4. Kunnen kinderen eenvoudig in de bak klimmen?

Een prima ding van zo’n bakfiets is dat kinderen al eenvoudig zelf in de bak kunnen klimmen ze hebben vaak een opstapje aan de zijkant.  Alleen bij Gazelle ontbreekt daarvoor een opstapje. Bij de meeste andere bakfietsen zit er een inkeping in de bak of een L profiel aan de bak gemonteerd waar de kinderen hun voetje op kunnen zetten.  bv de Speedy E  heeft zo aan beide zijden van de bak een opstapje. Bij bv de Dolly en Urban Arrow  is de bak iewat hoog om er in te klimmen.  De bak van bv de Fietsfabriek vinden velen juist weer gevaarlijk omdat hij zo laag is.

5. Heb je verzetten ( versnellingen ) nodig?

Het antwoord volmondig is Ja.  Zeker als je met een bakfiets een schuine straat of helling op wilt met zo’n gewicht. Vreemd is dat bij de Gazelle en de Dolly de kleinste versnelling daarvoor duidelijk veel te zwaar was.

6. Elektrisch / niet elektrisch?

Een 3 wiel bakfiets weegt minimaal 75Kg , een 2 wiel zit je toch richting 50 kg .  Dus moet je een viaduct op of heuvel of tegenwind hebt is elektrische ondersteuning zeer gewenst.  Juist bij een zware bakfiets wil je electrische ondersteuning.  In die ondersteuning heb je verschillenden varianten die we hierna bespreken.

7.  Speed Sensor / Torq sensor wat is het verschil?

Nu er zijn bakfietsen met een voorwiel of achterwiel motor maar ook met een middenmotor.
De bakfietsen met voor of achterwielmotor hebben tot de dag van vandaag een speed sensor, deze bevind zich bij het voortandwiel bij de trapas, hier is een schijf gemonteerd met magneetjes die een schakelaar aan en uit laten gaan en zo aan de controller doorgeven dat er beweging is en het tandwiel rond draait,  er zal dus een vertraging zijn van enkele seconden voordat de electromotor aanspringt.  De middenmotor is uitgevoerd met een Torq sensor, zogauw je druk uitoefend op de pedalen zal de electromotor worden geinformeerd dat er om assistentie word gevraagt en zal de electromotor gaan werken.  Op het moment van schrijven van dit artikel zijn er door verschillenden fabrikanten een voor of achterwiel motor met Torq sensor ontwikkeld maar die zijn nog niet gezien op de huidige bakfietsen.

8. Wat is een ‘loophulp’ oftewel de Walk functie?

Met een  loophulp kun je de fiets in looptempo van circa 6 km/u met je mee laten rijden of starten met fietsen zonder dat je hoeft te trappen.

9. Welke remmen op de bakfiets?

We vinden op bakfietsen diverse remmen n.m de velgenrem, de rollerbrake en de schijfrem.
De Velgenrem geeft de minste remwerking, de rollerbrake is wat beter maar de Schijfrem is toch wel de beste die je op een bakfiets kunt hebben en dan vooral bij de 3 wiel bakfiets.  Wij van Fashionbikes adviseren altijd bij de 3 wiel bakfiets minimaal de schijfrem aan de voorzijde uitgevoerd mechanische of hydraulisch.  Aan het achterwiel volstaat de velgenrem of de rollerbrake, sommige merken monteren ook aan de achterzijde de schijfrem.  Nieuw!   model 2021 van de Cangoo Groovy heeft aan de voorzijde hydraulische schijfremmen, wow wat een remkracht!

10. Bakfiets onderhoud

Het onderhoud staat bijna gelijk met het onderhoud van een normale fiets, wat zeker in het oog moet worden gehouden is het achterwiel bij de 3 wielbakfiets.  Daar de motor vaak in het achterwiel is te vinden moeten de spaken vaak worden gecontrolleerd of ze nog goed op spanning staan, daar de krachten die de electromotor op de spaken uitoefend en dan ook een circa 80Kg wegend persoon op het zadel zit krijgt het achterwiel het zwaar  te verduren.  Slappe spaken kunnen breken en is geen garantie als dat gebeurt, onderhoud van het achterwiel is een must ! Dus geregeld controleren.

11.  De winter en de fiets batterij

Februari 2021,  het is koud, temperaturen van meer dan -10 worden gehaald en overdags -5.
De Li-on batterijen gaan door de chemische samenstelling door de temparaturen onder de 10 graden in vermogen snel achteruit,  de actie radius word flink bekort.  Gaat het kwik onder nul dan word de afstand die je kan afleggen nog een stuk kleiner, daar is helaas niets aan te doen.  Fiets Accu’s zijn vaak in vermogen klein en vinden we tussen de 9 en 13 amp en hebben geen reserve dan bv een auto accu is vaak 75 amp is maar ook bij kou het vermogen flink word aangetast.

2 Opmerkingen
Toon alles Handigst Hoogste Beoordeling Laagste Beoordeling Uw recensie toevoegen
  1. Antwoord
    tester kopen Corona 14 april 2021 op 20:20

    Ik vond het erg leuk om je blog te lezen. Het was erg goed geschreven en gemakkelijk te begrijpen. In tegenstelling tot andere blogs die ik heb gelezen die echt niet zo goed zijn. Ik vond je berichten ook erg interessant. Na het lezen moest ik het zelfs aan mijn vriend laten zien en hij genoot er ook van!

Laat een reactie achter

Fashionbikes
Logo
Registratie in instellingen mogelijk maken - algemeen